Lézeres kezelések

A lézerfény gyógyászati felhasználása igen sokrétű.

A nagy energiájú sebészi lézer

alkalmas a szövetek metszésére, előnye a szikével szemben, hogy a sebszéleket egyúttal fertőtleníti és vérteleníti is. Így a legtöbb esetben a beavatkozás során egy csepp vért sem látunk.

A kis energiájú, úgynevezett lágy lézer

pedig a szervezet természetes öngyógyító folyamatait serkentve remek gyulladáscsökkentő hatású.

Kombinált sebészi és lágylézer készülékünkkel egyrészt az általános fogászati kezeléseket különlegesen hatékonnyá, eredményessé tudjuk tenni, másrészt pedig önállóan alkalmazva új terápiás lehetőségek válnak elérhetővé.

 

Példaként néhány kezelés:

Lézeres gyökérkezelés

Lézeres fogkezelés

Gyökérkezelés során a gyökércsatorna lézeres fertőtlenítését végezzük. 

A hatás három elemből áll:

1:A lézerfény nagy energiája képes elpusztítani a csatornában lévő baktériumokat. Mindez azt jelenti, hogy nagyobb biztonsággal csíramentesíthetjük a fog belsejében futó gyökércsatornát, mint egyéb hagyományos kémiai fertőtlenítő szerekkel.
2. Emellett a lézer hatására a csatorna belső fala kissé “megpuhul”, így a rajta lévő mikroszkópikus pórusok lezárulnak, megakadályozva a fogkörüli szövetek későbbi felülfertőződését.
3. A lézerfény átjut a foggyökeret körülvevő csontszövet néhány milliméteres környezetébe is, ide azonban már legyengülve, lágylézerként érkezik, és a gyulladáscsökkentő tulajdonsága érvényesül.

A lézer alkalmazásával a gyökérkezelések sikeressége növekszik, a gyökércsúcsi elváltozások, gyulladások, ciszták későbbi kialakulásának esélye csökken.

 

Lézeres pulpakezelés

 

Gyakran találkozunk forró, hideg, édes ingerekre érzékeny, mélyen szuvas fogakkal. A szuvas részek alapos eltávolítása után sokszor már csak vagy nagyon vékony ép foganyag maradt a fogbélkamra fölött, vagy egy milliméternél kisebb területen meg is nyílott. Ezekben az esetekben, közvetlenül a végleges tömés elkészítése előtt alkalmazva a lézert a fog megfelelő felületein, sokkal nagyobb eredményességgel tudjuk elkerülni a gyökérkezelést, mintha csak hagyományos eljárásokat használnánk.

APDT kezelés:

(Jelentése: Antimikrobiális PhotoDinamikus Terápia).

Az ínytasakokban megtelepedő baktériumok egy idő után gyulladást okoznak, mely kezelés nélkül egyre súlyosabb tünetekkel jár: fogkő, ínyvérzés, ínyvisszahúzódás, a fogak meglazulása, elvesztése. A hagyományos kezeléseken kívül itt is nagyon hasznos a lézer. A dióda lézer 980nm-es hullámhosszán a gyulladást okozó baktériumokban elnyelődik a lézerfény, és elpusztulnak. A kezelés során vékony optikai szálat vezetünk végig az ínytasakok mélyén az egész fogíven. Ezt kétszer megismételjük egy hét leforgása alatt. Érzéstelenítés nem szükséges, teljesen fájdalmatlan beavatkozás. Két-három évente érdemes megismételni.

Használatával megteremtjük a lehetőségét, hogy az ínytasakok mélysége csökkenjen, azok könnyebben tisztíthatóak legyenek, így a fogágybetegség veszélyes következményei megszüntethetők.

 

Herpesz, afta kezelése

A kellemetlen, fájdalmas afták, vagy herpesz megjelenésekor,  – ha a beteg időben szól – igyekszünk minél hamarabb lágy lézer kezelést végezni, amely naponta csak egy-két percet vesz igénybe. A tünetek sokkal enyhébbek lesznek, és az elváltozás a szokásosnál hamarabb gyógyul.

 

Foghúzás, fogműtét után is gyorsabb gyógyulást érhetünk el az érintett terület lágylézer kezelésével.

 

 

A kezelések előre egyeztetett időpontban történnek, de van lehetőség akut panaszok esetén ettől eltérni, vagy akár rendelési időn kívül is tudunk segíteni.